zaterdag 27 juli 2013

Een dagje Mombassa :)

Dag 12:
Gisterenavond zijn we na het eten nog naar de Tandoori, een danscafe geweest. Eigenlijk gingen we maar eventjes blijven, maar Charles en Steve, twee motordrivers, zijn ook af gekomen en het werd zo gezellig dat we nog zijn blijven hangen! J Ook het Rainbowteam kwam eventjes een kijkje nemen en zij brachten nog een paar Kenianen mee, dus we waren met een grote groep. Voor het dansen bleek het heel handig te zijn, dat er Kenianen mee waren met onze groep. Er waren  gasten die altijd rond ons kwamen draaien en ons vastpakten. Iets dat wij totaal niet leuk vonden en als het te erg werd, kwam een Keniaan die ons kenden met ons dansen en dan lieten de anderen ons eventjes gerust. J Net zoals in de Chakatak waren we weer veel hoertjes op de dansvloer te vinden, maar die waren wel allemaal aardig tegen ons ;) Soms mochten ze hun bloesjes of rokjes iets meer optrekken (het was echt overdreven!), maar jha xd Het was echt een gezellige avond, ookal was de muziek soms niet echt onze smaak. Wij konden de swahilli’se liedjes totaal niet volgen, dat is wel spijtig ;p ook de muziek liep een paar maanden/jaren achter. De Kenianen gingen los op liedjes die bij ons al een tijdje niet meer populair waren. We hebben ons goed geamuseerd, maar waren wel blij toen we onze bedjes inkropen ^^.

Vandaag zijn we naar Mombassa geweest. Ze (Ingrid, Mary Roos en de taxidriver) kwamen ons oppikken rond 9u. Normaal gingen er nog twee mensen mee, maar zij voelen zich niet zo goed. Omdat er nog plaats was zijn Shukue  en Baraka meegegaan J Zij zijn twee kindjes uit het dorp, waar mijn meter eigenlijk een beetje voor zorgt.** Ook Fatima en de moeder van een meisje dat we gingen bezoeken, kwamen mee, dus het was in het begint eventjes persen om met 9 in een auto te geraken J We hebben eigenlijk meer in de auto gezeten als iets anders. Eerst zijn we naar een Highschol gereden, waar Mwendai nu op zit. Zij is vorig jaar afgestudeerd op de Rainbow school en heeft het geluk dat ze gesponsord wordt, zodat ze voort kon studeren. We hebben een rondleiding gehad op haar school, echt leuk om eens te zien! In de buurt zijn er geen Highschools, dus iedereen dat wilt voortleren, moet op internaat en dat kunnen de meeste ouders niet betalen. Ze mogen maar een keer per semester naar huis, en het is 3u rijden met de matatu om van hier naar de school te gaan, dus veel kunnen ze haar ook niet bezoeken. Na de rondleiding zijn we terug in de auto gekropen, maar deze keer zonder de mama van mwendaj, ze blijf nog een paar uur bij haar dochter.
Wij zijn dan door gereden naar Mombassa, waar het verkeer weer vast zat, dus we hebben weer lang in de auto gezeten.  Rond 2u kwamen we dan bij een plaats waar de taxidriver kon parkeren en hebben we bananen en mandarijnen als middagmaal gekocht want er was niet veel anders in de buurt. We hebben daar ook een paar winkeltjes bezocht, maar de markt waar we eigenlijk naar toe wouden was aan de andere kant van de stad. Door al het verkeer zou het nog lang duren eer we daar waren en er was ook geen parkeerplaats, dus we zijn dan maar doorgereden naar Ukunda. Voor het vertrek  hebben we nog een zak chips gekocht die ze aan een kraampje maakten. Heel lekker en de jongens maar genieten natuurlijk!  Op de terugweg waren ze zo moe van alle indrukken dat ze in onze armen in slaap vielen J Zij hadden hiervoor nog maar 1 keer in een auto gezeten en waarschijnlijk zijn ze nog nooit naar een stadje geweest. Ze hebben in het begint dus grote ogen opgezet! Terwijl een kind van BelgiĆ« waarschijnlijk alleen maar zou klagen als hij zo lang in de auto moet zitten, hebben deze jongens alleen maar zitten genieten van alles ;D Die glunderende gezichtjes bij het vooruitzicht van een dagje uit, toen ze s’ochtends op ons af kwamen, waren echt schattig. Ze zijn met zo weinig tevreden! In het begin waren ze ook nog stilletjes, maar ze zijn echt los gekomen. Ik heb vandaag echt een band opgebouwd met hen en ik denk dat ik evenveel genoten heb van hun blije gezichtjes als zij van hun dagje uit. J
Uiteindelijk zijn we nog eens in Ukunda gestopt om slippers te laten maken en aan de Nakomatt om eten te kopen. Daar stond ook een springkasteel en de jongens hebben zich nog eens kunnen uitleven J het was echt een zalig dagje J Net gegeten en vanavond gaan we op het gemakje een filmpje bekijken. Morgen gaan we gaan snorkelen met het Rainbowteam, dus het zal weer een heel gezellig dagje worden!

We hebben vandaag ook besloten dat we met ons twee nog een meisje gaan sponseren op school. Binti is de zus van mijn meter haar sponserkindje en is net naar de Rainbowschool gekomen, omdat haar moeder twee weken geleden overleden is… We hebben alle kinderen van dat gezin al een paar keer gezien en ook de vrouw die nu voor hen gaat zorgen. Om hen toch iets minder zorgen te laten maken, gaan wij de school betalen voor haar. Maandag gaan we ook bij hen op bezoek en hen een voedselpakket brengen. Die kinderen hebben het al zwaar gehad, hun moeder was al een paar jaar erg ziek en nu is ze dood, maar ze beginnen er precies toch al een beetje door te komen. We hebben hen al een paar keer zien lachen op school en dat doet dan wel deugd! Ook de oudste broer is heel bezorgt om hen en doet zijn uiterste best om voor hen te kunnen zorgen. Ik hoop echt voor hen dat ze langzaam allemaal gelukkig kunnen worden, dat verdienen ze echt!


**Het verhaal van Shukue en Baraka: Een jaar of twee, drie geleden kwam mijn meter twee verwaarloosde kinderen tegen in het dorpje. Ze waren helemaal alleen, hadden een dik buikje van de honger en zaten onder de luizen en wormpjes. Zij hebben de kinderen meegenomen en laten verzorgen. Later bleek dat zij alleen bij hun vader leefden, maar die was een alcoholist. Ze hadden een armzalig hutje met slechts 1matras en als de vader gedronken had, joeg hij hen de hut uit zodat hij zijn roes kon uitslapen. Mijn meter heeft dan een hutje laten bouwen voor de jongentjes, naast de hutjes van een bevriende familie in het dorp. De vader mag dat hutje niet binnenkomen, want hij had al geprobeerd om die nieuwe hut weer op te eisen voor zichzelf. De jongentjes mochten daar van child-department niet alleen wonen, dus nu woont er een gast die studeert bij hen in. Hij en de buren zorgen voor de jongens en mijn meter betaald alles dat ze nodig hebben om te leven. Nu zijn het twee kapoenen, maar schatten van kinderen geworden! Ze zitten ook in het Rainbowschooltje, dus we komen ze elke dag wel eens tegen J

Geen opmerkingen:

Een reactie posten